Prostorije Kluba u Beogradu

Klub ima prostorije u Mačvanskoj ulici broj 8 u Beogradu, koje su otvorene ponedeljkom od 11 do 13č i od 17 do 19č, sredom i četvrtkom od 17 do 19 časova, a utorkom od 17 do 20 časova. Tada se može učlaniti i dobiti sve informacije o radu i aktivnostima Kluba, direktno, preko telefona 011/2455-781 .

Planinarski dom "Čika Duško Jovanović"

Planinarski dom na Rajcu kod Ljiga, 100 km udaljen od Beograda, nazvan iz zahvalnosti "Čika Duškovim domom" je najveći planinarski objekat u Srbiji - i najopremljeniji. Nalazi se na visini 600 m na asfaltnom putu Ljig - Gornji Milanovac između sela Slavkovica i Gornji Banjani. Ima 70 ležajeva u dvo i višekrevetnim sobama, spratne toalete sa tuševima, centralno grejanje, dve trpezarije, zastakljenu terasu sa televizorom.

Planinarski dom Tabla 1 Tabla 2

Spomenik Kolubarskoj bici Članovi "POBEDE" su oko doma zasadili šumu borova, ariša i breze u kojoj se nalazi i spomenik čuvenoj kolubarskoj bici iz prvog svetskog rata, koja se odigrala na ovim terenima.

Spomenik
Spomenik Kolubarskoj bici

Kontakt za rezervacije noćenja u Domu "Čika Duško Jovanović" na Rajcu

Radoje Kremzer
telefon: 063 213 186
email: rafeda@eunet.rs

Planinarska kuća Dobra voda na Rajcu

Istorijat

Daleke 1964. godine, tačnije 15. septembra pokrenuta je akcija da se kuća na Dobroj Vodi adaptira i da na korišćenje planinarima iz cele tadašnje Jugoslavije. Adaptacija je započeta krajem juna 1966. kada je ubačen i nameštaj. Da bi 10.7.1966. bila svečano otvorena. Zima 1966/67 izvršeno je pošumljavanje okoline kuće, a tokom 1967 su završeni svi radovi na kući uključujući betoniranje kuhinje i jedne sobe. Kuća je doživljavala uspone i padove do 1998. kada je u maju grupa entuzijasta planinara PD Pobede krenula u adaptaciju kuće nagrižene zubom vremena. Današnji izgled kuće može samo da bude ponos našeg društva.

Zima 1968
Zima 1968

IZVEŠTAJI:
PLANINARSKO – RADNA AKCIJA „DOBRA VODA" 98
1.-3. maj 1998.

U želji da izbegnemo opštu vrevu u planinarskom domu na Rajcu, koja svoju tačku ključanja dostiže u dane takmičenja u orijentaciji, svoje utočište je potražilo u planinarskoj kući na Dobroj Vodi.
Nošeni mišlju: „Omnia mea mecum porto“, osim džakova peska i kreča krenuli smo put izvesnog.
Šta smo tražili to smo i dobili: pravo zadovoljstvo obitavanja u davno napuštenoj srpskoj seoskoj kući iz prošlih vremena, spavanje na izglockanim slamnatim dušecima i rasklimatanim krevetima, grejanje i kuvanje na šporetu bez ložišta uz svesrdnu pomoć zapušenog dimnjaka, provetravanje pluća na svežoj lepljivoj smesi memle i više godina nataloženog ustajalog vazduha, neviđene količine đubreta i paučine, i za utehu kao znak dobrodošlice, olinjalo krzno glodara koga je duh sopstvenika odavno napustio i uz sve to, izvor blizu, a struja daleko.
U petak na praznik rada svojski smo radili ceo dan. Muški deo ekipe nastojao je da osposobi šporet za upotrebu u čemu je i uspeo: ugradili su rešetku za loženje, ložište obložili šamotom, a usput su okrečili kuhinju kao i stabla drveća ispred kuće i zamalterisali otvore u dimnjaku. Za to vreme nežniji deo ekipe je izneo iz kuhinje, oprao, oribao sudove, opajao zidove, obrisao podove u sobama. Pored toga svoju nežnost posebno su iskazale prilikom trešenja dušeka, jastuka i čebadi.
Dok je sve ovo trajalo uvaženi profesor matematike, član ekipe, „odlepršao je“ do raskrsnice puta za Suvobor, gde je sačekao kamion sa kolicima, džakom peska, kreča i cementa. Uz opšte odobravanje po izvršenom poslu titulisan je kao „japaner-majstor“ i ponuđeno mu je da kolica od Dobre Vode preko vrha Rajca do Doma pregura u vremenu koje sam odabere, što je on prihvatio i uz malu pomoć kolica su se našla u Domu.
Sama noć je bila trenutak spoznaje neposrednim iskustvom. Naime, odgovorni su nas upozorili da dva kreveta ne valjaju, ali nisu znali da nam kažu koji su to. Epilog: Boris je nežno aterirao sa donjeg kreveta kroz raskriljene daščice i zaustavio se na podu, a Zoran je po ko zna koji put, bez zle volje, u nameri da otpiše Branislavu na njenu glavu sručio gomilu daščica i sebe sa kreveta iznad nje.

Zima 1968 Zima 1968


IZ IZVEŠTAJA SA DRUGOG LETOVANJA NA DOBROJ VODI U PERIODU OD 14-22. JULA 2000. GODINE
planinarsko-radna akcija

Ovog leta naš boravak na Dobroj Vodi zamišljen je tako da se prve nedelje obave radovi kojima bi se zaokružila II faza obnove kuće, a druga nedelja je predviđena za odmor, razonodu i najviše planinarenje. Kako je planirano tako je i bilo.
Prva grupa od četiri planinara krenula je ranije od ostalih. Dakle14. jula 2000. god. sa beogradske stanice u 13 časova pošli su Boris Soskić, Bora Milosavljević, Dejan Živojinović i Zoran Živanović, da bi pripremili kuću za krečenje.
Sutradan krenulo se rano na posao jer soba je morala da bude spremna za dolazak naše bebe planinara. Da bi bili efikasniji podelili smo se u dve grupe. Jedna je bila zadužena za spoljno krečenje dok je druga krečila sobe. Desetak dana ranije Bora je okrečio kuhinju. Krečilo se dva dana u dva premaza. Posao je odlično obavljen što je pokazalo opšte divljenje komšija, posetilaca i nas samih. Od poslova urađeno je još: omalterisan odžak, urađena je kabina za tuširanje, tronošci, police, skupljanje i sečenje drva, svakodnevno nošenje vode koje je bilo malo.
U petak 21. jula presušio je donji izvor što je moglo da utiče na prekid našeg boravka. Međutim, kladenac pedesetak metara niže bio je spreman za upotrebu zahvaljujući našem prijatelju i komšiji, Mališi Popoviću, koji ga je očistio i zagradio od goveda. Muškarci su svakodnevno morali da iznesu četiri tehničke i dva balona pijaće vode ponaosob, što je približno 320 litara dnevno. Potreba da se očisti i proširi gornja kaptaža, o kojoj nije vođeno računa od kada je napravljena, postala je aktuelna, međutim zbog međusobne surevnjivosti gotovo je nemoguć dogovor sa mesnim stanovništvom. Ovaj problem će nas tištiti tokom sledećih godina što znači da narednih godina treba otpočeti sa rešavanjem tog problema. Šta nam vredi kuća ako nema vode. Ali da pređemo na vedrije teme – planinarenje.

Ture:
 • Dobra voda – Igrište – Planinica (zaselak Petkovići i Ravna gora) – asfaltom do Dobrog polja – Dobra voda;
 • Dobra voda – selo Ba – Đurđevići – Duboki potok – Živanovića brdo – Doba voda;
 • Dobra voda – Kremenje – Brezeci – Živanovića brdo – Gučevo – Dobro polje – Dobra voda;
 • Dobra voda – Igrište – Riorak - Rior - Valjevac (na jedan i po čas od Divčibara) – i natrag.
Velike vrućine onemogućile su odlazak na Ovčar i Kablar pa smo se rešili da odemo na kupanje u banju Vrujce. Odlazak i povratak uz kupanje trajao je od pola devet ujutro do pola devet uveče. Ovčar i Kablar ostaju za jesen kada će vreme biti prijatnije za hodanje.
Inače od interesantnih događaja vredno je spomenuti skupljanje sena kod Mališe Popovića, druženje uz prase na ražnju i roštilj.

Zima 1968 Zima 1968


BOŽIĆ NA "DOBROJ VODI"
Dobra Voda, naša skrovita kuća, ušuškana borovima u šapatu penušavih izvora. Na domak komforu i lagodnosti asfalta i betona, ova planinska kuća, izranja iz senovitih suvoborskih padina, skrivena čarolijom nostalgije za prošlim vremenima. Ta kuća, izvan svakog vremena, treću godinu za redom oživi o Božiću, ispunjena toplinom i našom iskrenom radošću što praznik dočekujemo kao u davna vremena. I sve je tu. Badnjak donet iz šume, od tri udarca obrušen na istok, zalivan vinom i posipan žitom, i okićen injem; kuća puna čeljadi, molitva, sto bogat i šaren kao bašta, veselo pucketanje vatre od založenog badnjaka u peći. A na Božić, domaćica ''zorom zaitila vode s' izvora'' da umesi česnicu, dočekujemo položajnika koji džara vatricu i želi ukućanima ''koliko varnica toliko planinica, …'', tu je rumeni nektar i topla hrskava pečenica.

Zima 1968 Zima 1968

Grupa od deset prepoznatljivih planinara PD ''Pobeda'' u nazad više godina udahnjuje život ovoj planinarskoj kući na sredokraći Suvobora i Rajca. Za svakog pravog zaljubljenika u prirodu, čarolija boravka na ovom mestu nevidljivim silama mami ga na povratak kući iz minulih vremena.

„Planinarski glasnik"

Kućni red

u planinarskoj kući "Dobra Voda" - Rajac

 1. Kućom raspolaže i upravlja Planinarsko društvo "Pobeda" Beograd, a vlasništvo je zemljoradničke zadruge Kadina Luka.
 2. Kuća omogućava boravak 12 osoba, mogu je koristiti članovi društva i svi drugi izletnici pod uslovom da se pridržavaju kućnog reda.
 3. Svako ko želi da boravi u kući, mora dežurnom da stavi na uvid planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i da unapred plati prenoćište. Ključevi kuće nalaze se u prostorijama društva u Beogradu i u P.D. na Rajcu, a po završenoj poseti obavezno se vraćaju dežurnom od koga su i uzeti. Cenu prenoćišta utvrđuje Izvršni odbor društva, a iznosi 50% od cene prenoćišta u grupnoj sobi planinarskog doma na Rajcu.
 4. U kući je na vidnom mestu istaknut spisak inventara; potrebno je da ga pročita svaki korisnik kuće jer za isti odgovara. Inventar se mora pravilno koristiti i čuvati, a svako oštećenje se plaća na način kako je to regulisano za planinarski doma na Rajcu
 5. Kuća raspolaže, pored sredstava naznačenih u spisku inventara, sa pečatom, sa knjigom posetilaca u koju, tokom boravka, treba upisati tražene podatke i knjigom boravka u koju se obavezno upisuje svako lice koje boravi u kući. Sa eventualno uočenim problemima i primedbama obavezno usmeno obavestiti lice kome se vraćaju ključevi.
 6. U sobama nije dozvoljeno pušenje niti upotreba namirnica. Za rasvetu upotrebljavati baterijsku lampu.
 7. Kuhinja sa trpezarijom se može koristiti grupno i individualno. Šporet, kuhinjski pribor i pribor za jelo dostupan je svima i ravnopravno. Ako šporet tokom upotrebe dimi, ugasiti vatru, čunkove i plotnu izneti i očistiti čađ.
 8. Svaka grupa ili pojedinac naći će u kuhinji neke vrste namirnica (čajevi,šećer, so i sl.) koje se mogu upotrebiti kao dopuna. Preporučuje se svakom korisniku kuće, da nakon odlaska ili ponovnog povratka ponese sa sobom odn. ostavi u kuhinji nekvarljive namirnice (ulje, šećer, začini, čajevi, supe u kesicama...) i sredstva za održavanje čistoće posuđa i kuhinjsko-trpezarijskog prostora (deterdžent, krpe... ). Prilozi boljoj opremljenosti kuhinje (šerpe, lonci, tanjiri, čaše, šoljice i sl.) ostavljeni u kući učiniće boravak planinara boljim, lakšim i ugodnijim.
 9. Prilikom odlaska, grupa ili pojedinac je dužan da:
  • Upotrebljenu ćebad iznese napolje, istrese i složi na mesto odakle je uzeto;
  • Ugasi vatru, očisti šporet (plotna i rerna) od čađi i izbaci pepeo
  • Počisti sve korišćene prostorije i opere patose u njima;
  • Zatvori (rajberima) sve prozore, vrata i otvore;
  • Vrati na odgovarajuće mesto upotrebljene stvari i inventar (sekira, testera, alat)
  • Opere upotrebljeno posuđe, stolove i krpe

Zima 1968 Zima 1968

sobe


Zima 1968 Zima 1968

kuhinja

Ne pridržavanjem propisanog kućnog reda, grupi ili pojedincu biće uskraćeno ponovno korišćenje kuće.

Planinari i izletnici treba da čuvaju i neguju okolinu kuće (ne seku drveće, kidaju cveće), smeće odnose sa sobom a pri kretanju da koriste već postojeće staze i puteve.

KOMISIJA ZA PLANINARSKU KUĆU „DOBRA VODA", P.D. "POBEDA"

Imovina Kluba

Pored planinarskih objekata PSK »POBEDA« poseduje i autobus kojim se obavljaju društveni izleti. To je jedino amatersko društvo u zemlji sa sopstvenim voznim parkom. Ta činjenica je još jedan dokaz velikog požtrvovanog rada naših članova.
Uz autobus postoji i planinarska kamp oprema, šatori, stolovi, stolice, te užad, cepini i dereze, koje Društvo besplatno iznamljuje zainteresovanim članovima.
Biblioteka i bogata arhiva Društva omogućuje zainteresovanim da sagledaju činjenice pri planiranju zamišljenih budućih izleta.

Subjel – Divčibare

Region 3 Zapadna Srbija
Oznaka 3-32-1
Planina/predeo Subjel
Dužina (km) 17
Vreme obilaska (h:min) 6:00
Početak staze selo Subjel, 720 m
Kraj staze Divčibare (centar), 980 m
Visinska razlika: uspon/spust (m) 730/680
Težina staze zahtevna
Uređenost delimično uređena
Vrsta markacije propisna planinarska (crveno-bela)
GPX Preuzmi | Pogledaj u novom prozoru
Fotografije
3-32-1 3-32-1

Koštunići - Danilov vrh

Region 3 Zapadna Srbija
Oznaka 3-20-12
Planina/predeo Suvobor
Karta Planinarsko-turistička topografska karta 1:25000, Suvoborski Rajac (st. br.12), u izdanju ”Geokarte” Beograd (Prvo izdanje 2008)
Dužina (km) 5,5
Vreme obilaska (h:min) 2:00
Početak staze selo Subjel, 600 m
Kraj staze Divčibare (centar), 842 m
Visinska razlika: uspon/spust (m) 260/90
Težina staze laka
Uređenost delimično uređena
Vrsta markacije propisna planinarska (crveno-bela)
GPX Preuzmi | Pogledaj u novom prozoru
Fotografije
3-20-12 3-20-12 3-20-12

Takovo - Rajac (Planinarski dom)

Region 3 Zapadna Srbija
Oznaka 3-20-9
Planina/predeo Suvobor
Karta Planinarsko-turistička topografska karta 1:25000, Suvoborski Rajac (st. br.9), u izdanju ”Geokarte” Beograd (Prvo izdanje 2008)
Dužina (km) 19,5
Vreme obilaska (h:min) 7:00
Početak staze Banja Vrujci (centar), 180 m
Kraj staze Rajac (Čika Duškov planinarski dom), 625 m
Visinska razlika: uspon/spust (m) 1100/650
Težina staze zahtevna
Uređenost delimično uređena
Vrsta markacije propisna planinarska (crveno-bela)
GPX Preuzmi | Pogledaj u novom prozoru
Fotografije
3-20-9 3-20-9 3-20-9

Ljig (centar) - Rajac (Čika Duškov planinarski dom)

Region 3 Zapadna Srbija
Oznaka 3-20-9
Planina/predeo Suvobor
Karta Planinarsko-turistička topografska karta 1:25000, Suvoborski Rajac (st. br.8), u izdanju ”Geokarte” Beograd (Prvo izdanje 2008)
Dužina (km) 17
Vreme obilaska (h:min) 6:30
Početak staze Ljig (zgrada Opštine), 150 m
Kraj staze Rajac (Čika Duškov planinarski dom), 625 m
Visinska razlika: uspon/spust (m) 1030/550
Opis Pl. put ide iz centra varoši Ljiga, pravcem jug uzvodno dolinom reke Ljig pored Ibarske magistrale, skreće ka Rajcu preko mosta na reci Dragobilj (desna pritoka Ljiga) kod sela Kadina Luka, nastavlja kroz selo asvaltnim putem do razdvajanja puteva za selo Ba i Slavkovicu, dolinom Slavkovačke reke produžava ka Slavkovici i nakon oko 500 m skreća sa asvaltnog puta u desno, prelazi Slavkovačku reku preko mostića, prolazi ispod kote Krst 332 i lagano se penje pravcem jug ka vrhu Čardak 645 mnv. Put se dalje spušta planinskom stazom ka zaseoku Topalovići, a zatim penje preko Kikova i kote 508 do kote 806 zapadno iznad Kojića česme. Odavde put skreće na istok i lošim makadamskim putem se blago spušta do asvalta i kote 686 (kafana "Lovačka priča") . Odavde se skreće na sever i nakon 500 m asvaltnim putem stiže do Doma na Rajcu.
Težina staze zahtevna
Uređenost dobro uređena i markirana
Vrsta markacije propisna planinarska (crveno-bela)
GPX Preuzmi | Pogledaj u novom prozoru
Fotografije
3-20-8 3-20-8 3-20-8

Suvobor – Divčibare (planinarski dom „Na poljani“)

Region 3 Zapadna Srbija
Oznaka 3-20-7
Planina/predeo Suvobor
Karta Planinarsko-turistička topografska karta 1:25000, Suvoborski Rajac (st. br.7), u izdanju ”Geokarte” Beograd (Prvo izdanje, 2008)
Dužina (km) 19
Vreme obilaska (h:min) 6:30
Početak staze Vrh Suvobora, 866 m
Kraj staze Maljen (Divčibare, planinarski dom "Na poljani"), 980 m
Visinska razlika: uspon/spust (m) 790/670
Opis Planinarski put polazi sa vrha Suvobora na zapad, spušta se na asfaltni put koji ide do spomen komplaksa na Ravnoj gori. Spušta se dalje makadamskim putem do potoka Grab (nema obezbeđen prelaz - mosta), a zatim se lagano penje šumskom pa livadskom stazom u pravcu zapada ka kotama Riorak-721 i Rior-882. Put dalje nastavlja takođe na zapad (pretežno livadskom stazom) prolazeći sa severne strane ispod Malog i Velikog Maljena, preko kote Vlasovi 1003 m, preseca makadamski put, spušta se ka lokalnom potočiću i potom izlazi na proplanak gde se nalazi planinarski dom "Na poljani".
Težina staze zahtevna
Uređenost dobro uređena i markirana
Vrsta markacije propisna planinarska (crveno-bela)
GPX Preuzmi | Pogledaj u novom prozoru
Fotografije
3-20-7 3-20-7

Slavkovica – Čika Duškov dom na Rajcu

Region 3 Zapadna Srbija
Oznaka 3-20-3
Planina/predeo Suvobor
Karta Planinarsko-turistička topografska karta 1:25000, Suvoborski Rajac (st. br.3), u izdanju ”Geokarte” Beograd (Prvo izdanje 2008)
Dužina (km) 6,5
Vreme obilaska (h:min) 2:30
Početak staze selo Slavkovica (crkva), 250 m
Kraj staze Planinarski dom na Rajcu, 625 m
Visinska razlika: uspon/spust (m) 500/130
Opis Planinarski put kreće od crkva u selu Slavkovica asfaltnim putem na jug ka Rajcu i nakon oko 500 m skreće ulevo ka zaseoku Ikonići (takođe lokalni asvaltni put) i nakon 1 km i blagog uspona dolazi se na lokalitet Crkvina. Put dalje skreće na istok, ide uzbrdo lokalnim makadamskim putem, prolazi sa zapadne strane ispod kote 468 i kroz šumu lagano se penje u pravcu juga. Nakon oko 1,5 km izlazi iz šume na malo bolji makadamski put ispod Debelog brda i iznad izvora Čanak. Tu se put račva i skreće u desno na zapad (makadamski put) i pored Doma izviđača lagano se spušta ka Pl. domu na Rajcu.
Težina staze laka
Uređenost dobro uređena i markirana
Vrsta markacije propisna planinarska (crveno-bela)
GPX Preuzmi | Pogledaj u novom prozoru
Fotografije
3-20-3 3-20-3 3-20-3

Dići – Planinarski dom na Rajcu

Region 3 Zapadna Srbija
Oznaka 3-20-5
Planina/predeo Suvobor
Karta Planinarsko-turistička topografska karta 1:25000, Suvoborski Rajac (st. br.5), u izdanju ”Geokarte” Beograd (Prvo izdanje 2008)
Dužina (km) 13
Vreme obilaska (h:min) 5:00
Početak staze selo Dići (most na r. Dragobilj), 200 m
Kraj staze Planinarski dom na Rajcu, 625 m
Visinska razlika: uspon/spust (m) 700/300
Opis Staza kreće iz sela Dići od mosta na reci Dragobilj, kod petlje na Ibarskoj magistrali i novog auto-puta i penje se pravcem jug, naizmenično kroz predeo obrastao šumom i livadske proplanke.Prolazi zapadno od kote 406 - Palež, a zatim neposredno ispod kote 486 – Dudić i dalje ide makadamskim putem do zaseoka Radivojevići. Zatim ulazi u bukovu šumu ka Repinom brdu - kota 574 i dalje ka Lipovači, zapadno od kote 683. Na Lipovači izlazi na makadamski put koji od s. Boljkovci (iz pravca Rudnika) vodi ka Rajcu. Tu staza skreće na zapad i makadamskim putem prolazi iznad Čanka i zapadno od Debelog brda, pored Doma izviđača i Česme na Rajcu, stiže u Planinarski dom ”Čika Duško Jovanović” na Rajcu.
Težina staze srednje teška
Uređenost dobro uređena i markirana
Vrsta markacije propisna planinarska (crveno-bela)
GPX Preuzmi | Pogledaj u novom prozoru
Fotografije
3-20-5 3-20-5 3-20-5

Slavkovica - Suvobor

Region 3 Zapadna Srbija
Oznaka 3-20-1
Planina/predeo Suvobor
Karta Planinarsko-turistička topografska karta 1:25000, Suvoborski Rajac (st. br.1), u izdanju ”Geokarte” Beograd (Prvo izdanje 2008)
Dužina (km) 14
Vreme obilaska (h:min) 4:30
Početak staze selo Slavkovica (crkva), 240 m
Kraj staze Suvobor (vrh), 866 m
Visinska razlika: uspon/spust (m) 740/110
Opis Staza kreće od crkve u selu Slavkovica i penje se asvaltnim putem u pravcu juga do Planinarskog doma na Rajcu i nastavlja dalje do kafane ”Lovačka priča” gde skreće na zapad i nakon 400 m prelazi u makadamski put koji sa severne strane obilazi vrh Rajac (848 mnv). Put dalje nastavlja ka planinarskoj kući Dobra voda, a zatim se pravcem jug staza lagano penje pored vrha Šiljak na vrh Suvobora
Težina staze srednje teška
Uređenost dobro uređena i markirana
Vrsta markacije propisna planinarska (crveno-bela)
GPX Preuzmi | Pogledaj u novom prozoru
Fotografije
3-20-1 3-20-1 3-20-1

Markirane staze na Goliji

Izveštaj komisije za markacije

Komisija za markacija u sastavu: Lekić Andrija, Tartar Nikola i Marković Aleksandar iz Ivanjice, koji je i osmislio dole pomenute staze, obavila je markiranje na Goliji u vremenu od 12. do 17. septembra 2005. U markiranju su pomagali i: Mila Šipka iz PSD Poštar iz Novog Sada (2.5 dana), Marković Marko i Jelena iz Ivanjice (1.5 dan). Ukupno je markirano 20km i 500m. Markacija je formirana u dve kružne staze i obema se polazi od i vraća do hotela "Golijska reka".

Dužina staze 1 je 9100m i prelazi za 4 sata i 30min pešačenja. Visinska razlika je u usponu i silasku po 426m.

Dužina staze 2 je 10400m i prelazi se za 5 sati. Visinska razlika u usponu i silasku je po 344m.

Karakteristika staza: Šumski put sa manjim delom šumskih staza.

Korišćenje staza: maj - septembar, u zavisnosti od meteoroloških uslova.

Za ovaj teren treba koristiti topografske karte 1:50000 Sjenica 1 i Sjenica 2.

Smeštaj: Prenoćište, polupansion ili pansion po dogovoru sa upravnikom hotela Aleksandrom - Acom Markovićem. Telefoni: 064-423.084.60, direkcija u Ivanjici: 032-662.253, 661.227, faks 032-661.770, hotel "Golijska reka" 032-837.519
Do hotela "Golijska reka" dolazi se iz Ivanjice asfaltnim putem za Bele vode i Golijsku reku, dugim 38km. Na ovom putu ima deonica od oko 7km makadama u solidnom stanju, kojim saobraćaju putnička vozila bez problema.

Golija

Skica markiranih staza

U Beogradu,
22.10. 2005.
Izveštaj predao: Andrija Lekić

Čika Duškove Rajačke staze

Region 3 Zapadna Srbija
Oznaka 3-20-1
Planina/predeo Suvobor
Karta Transverzala je ucrtana kao kružna staza broj 2 na planinarsko-turističkoj topografskoj karti 1:25000, Suvoborski Rajac, u izdanju ”Geokarte” Beograd (Prvo izdanje 2008)
Dužina (km) 44,3
Visinska razlika: uspon/spust (m) 2247/2134
Godina otvaranja 1982
Broj kontrolnih tačaka 14
Opis puta KT-1 Planinarski dom „Čika-Duško Jovanović“ (648 m) – (stara trasa) put ide pored česme, asfaltom do kote 686 (Lovačka priča), skreće u desno na zapad sporednim asfaltom, pored vikendica ka vrhu Rajca (848 m);
KT-2 Vrh Rajca – spuštanje na severni put iznad Kojića česme, nastavak makadamskim putem na zapad pored kote 806 – sve makadamskim putem, severno od kote 804 do Planinarske kuće na Dobroj vodi;
KT-8 Dobra voda – preko kote 802 nastavak trasom ka vrhu Šiljak (846 m);
KT-9 Vrh Šiljak – nastavak trasom do vrha Suvobor (866 m);
KT-10 Vrh Suvobora – nastavak trasom do asfalta, a zatim asfaltnim putem do lokaliteta Zoblje, skretanje sa asfalta u levo na istok i preko livada ka Danilovom vrhu (842 m). Vrhu se obilazi sa severne strane i prilaz vrhu je sa istoka;
KT-11 Danilov vrh – nastavak trasom na sever spuštenje niz Jasenoviti Do u kanjon Velike Dičine, nastavak na istok niz Veliku Dičinu, a zatim odvajanje od potoka i lagano penjanje do grupe kuća, a zatim spuštanje do izvora Toplike, pored Velike Dičine;
KT-12 Toplike – povratak do prvih kuća i nastavak laganog penjanja makadamskim putem ka koti 629 (stara kruška). Od kote 629 put ide makadamom ka zaseoku Miloševići i nastavlja kroz šumu Bubovačkom kosom iznad centra Poloma, spušta se pored brane makadamom na asfaltni put i posle oko 1 km dolazi u Gornje Banjane. Put ide dalje na sever, makadamskim putem dolinom Male Dičine, ispod Jelen stene do Crvenog vrela;
KT-13 Crveno vrelo – put se dalje penje šumskom stazom do asfaltnog puta (Rajac – Takovo) i vojne kasarne, nastavlja na sever asfaltom do repetitota i skreće desno na istok, pored vikendica, do kote 725 (iznad vojske) – nastavlja makadamom blago u desno pored Šumareve kuće do izvora Čanak;
KT-14 Čanak – put nastavlja dalje oko Debelog brda (745 m), makadamskim putem - pravi petlju i vraća se do kote 725, skreće desno makadamskim putem iznad Doma izviđača do Česme i nastavlja ka Planinarskom domu (KT-1). Nastavak od Planinarskog doma asfaltnim putem do skretanja za Slap;
KT-3 Slap – povratak do asfaltnog puta, prelazak istoga i preko livade, duž stubova dalekovoda spuštanje do proplanka i skretanje u levo na jug šumskom stazom ka Purinoj crkvi;
KT-4 Purina crkva – nastavak starom trasom (izohipsom) kroz Veliku provaliju do kote Provalija;
KT-5 Provalija – nastavak šumskom stazom do Kojića koma (801 m);
KT-6 Kojića kom – spuštanje na zapad niz livadu na makadamski put kod Pojila, ispod (severno) od kote 806. U nastavku spuštenje makadamskim putem preko Kikova, ispod kote 508 do iznad kuća Topalovića, a zatim skretanje na levo na zapad (izohipsom) putem iznad sela ka izvoru Ljiga kod crkve u selu Ba;
KT-7 Izvor Ljiga - nastavak uz serpentine do zaseoka Đurđevići, odakle se put penje na jug preko Crvene kose i izlazi preko Dobrog polja, na Dobru vodu (KT-8);
Transverzala završava kod Planinarske kuće na Dobroj vodi (KT-8).

NAPOMENA:
Transverzala je linijska, u obliku nepravilne osmice, dvodnevna, duga oko 44,3 km, ima 14 KT. Najniža tačka je u selu Ba – 350 m, a najviša na vrhu Suvobora – 866 m. Ukupan uspon je 2247 m, a spust 2134 m. Trek je snimljen u jednoj neprekidnoj liniji prema prethodnom opisu puta.
Transverzala ima Dnevnik obilaznika i značku.
Način obilaska transverzale: PRVI NAČIN:
- Prvi dan: (spavanje u Pl. domu na Rajcu) START Pl. dom – vrh Rajca – Dobra voda – Šiljak – Suvobor – Danilov vrh – Toplike – Gornji Banjani – Crveno vrelo – Čanak – Pl.dom (spavanje u Pl. domu na Rajcu);
- Drugi dan: Pl. dom – Slap – Purina crkva – Provalija – Kojića kom – izvor Ljiga (selo Ba) – Dobra voda – Pl. dom na Rajcu KRAJ. (Obilazak se može okončati i kod izvora Ljiga u selu Ba, u zavisnosti od organizacije pravoza.)

DRUGI NAČIN:
- Prvi dan: (spavanje u Pl. domu na Rajcu) START Uveče obilazak Vrha Rajca – ujutru se kreće od Pl. doma – Čanak – Crveno vrelo – Gornji Banjani – Toplike – Danilov vrh – Suvobor – Šiljak – Dobra voda (spavanje u Pl. kući na Dobroj vodi);
- Drugi dan: Dobra voda – izvor Ljiga (selo Ba) – Kojića kom – Provalija – Purina crkva – Slap – Planinarski dom
Značajni lokaliteti Izvanredni vidikovci, Purina crkva, vodopad,spomenik borcima Kolubarske bitke “1300 kaplara”,Turistička manifestacija “Kosidba na Rajcu”,na 1 sat hoda od vrha Suvobora je i spomen komplaks na Ravnoj Gori i Mokra pećina.
Smeštaj i snadbevenost Pl. Dom “Čika Duško Jovanović” Rajac i Pl. Kuća na Dobroj vodi. Odmaralište Kolubare.
Ishrana u Planinarskom domu.
Transverzala je dobro snabdevena pitkom vodom na strartu kod Pl. doma kao i duž trase kod izvora Ljiga, na Dobroj vodi, te izvorima Kojića česma, Toplike i Draškići.
Dnevnik Postoji Dnevnik u obliku kartona sa šemom staze i kontrolnim tačkama, a može se kupiti u PSK "Pobeda", Mačvanska 8, Beograd.
Priznanja značka
Napomena Na svim kontrolnim tačkama ubetonirani su metalni pečati sa oznakom broja i visine. Pečat na KT-1 čuva se u Domu na Rajcu, a od KT-7 (izvor Ljiga) pečat se nalazi kod čuvara vodovoda u selu Ba.
GPX Preuzmi | Pogledaj u novom prozoru
Fotografije
T-3-2 T-3-2 T-3-2 T-3-2 T-3-2 T-3-2