PSK "POBEDA" je osnovano 1948. godine kao sekcija Sportskog kluba "POBEDA", bankarskih radnika Beograda. Sportsko društvo se posle izvesnog vremena ugasilo, no PSK "POBEDA" zahvaljujući grupi planinarskih entuzijasta na čelu sa Dušanom Jovanovićem - Čika Duškom, preživelo je gašenje matičnog društva i vremenom stasalo u jedno od najvećih i najpoznatijih planinarskih društava Srbije. Dugogodišnjim požrtvovanim radom svojih članova i mudrim i domaćinskim rukovođenjem Društvom tridesetogodišnjeg "Pobedinog" predsednika pok. Čika Duška, Klub "POBEDA" poseduje ne mala materijalna dobra.

Dušan Jovanović - čika Duško

1903 - 1981


Rođen 22.02.1903. u selu Trbunje - Blace, Prokuplje. Osnovnu školu učio je u Blacu, gimnaziju u Kruševcu. Završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Radio je kao pravni savetnik bankama, Narodnoj banci Jugoslavije, Jugoslovenskoj investicionoj banci.

Na polju sporta i i fizičke kulture aktivno je prisutan od najranije mladosti i to kao gimnastičar i kao planinar. Član Srpskog planinarskog društva postaje 1923. godine. Po okupaciji zemlje, kao rodoljub biva hapšen, strpan u logor na Banjici, a 1942. godine interniran u nemački logor na tromeđi Francuske, Belgije i Luksemburga. Povezuje se sa francuskim pokretom otpora i uz njihovu pomoć organizuje bekstvo iz logora grupe istomišljenika. Slobodu dočekuje u Francuskoj, gde aktivno sudeluje u organizovanju povratka naših interniraca u domovinu.

Jedan je od prvih posleratnih organizatora masovnih fiskulturnih društava i planinarskih sekcija u njima, jedan od osnivača Planinarskog saveza Srbije na čijoj je prvoj skupštini 1948. godine izabran za sekretara Saveza. Pokretač je osnivanja PSK ¨Pobeda¨ pri sindikalnoj organizaciji Narodne banke Jugoslavije 1948. godine i njen tridesetogodišnji predsednik. U tom svojstvu je bio inicijator i organizator izgradnje planinarskog doma na suvoborskom Rajcu, prihvatne kuće na Dobroj vodi, sportsko-turističkih manifestacija: Kosidba na Rajcu i Suvoborski sabor vresa. Organizator je i najaktivniji učesnik pošumljavanja Rajca i Suvobora. Inicijator je i dugogodišnji koordinator Planinarskih susreta bratstva i jedinstva, planinarskih društava cele Jugoslavije.

Za preko pet decenija izuzetne aktivnosti bio je organizator nebrojenih izleta, pohoda, sletova, uspona na planine jugoslavije i Evrope. Usadio je ljubav prema prirodi, prema domovini mnogim generacijama planinara.

O nama

Više od sedamdeset godina članovi "POBEDE" obilaze atraktivne inostrane planine, upoznavajući prijateljske zemlje i ljude, upoznavajući bratstvo i razumevanje sa svim ljudima dobre volje. Počelo je skromno, obilaskom najbližih vrhova susednih zemalja, da bi tokom godina »POBEDA« stigla u sve evropske zemlje, zemlje Severne Afrike i Bliskog Istoka i na veća Sredozemna ostrva. Nisu to bile ambiciozne, elitističke planinarske ekspedicije kojima je za cilj da postignu nepostignuto, potpomagane od bogatih sponzora. To su finansijskim sredstvima skromne samofinansirajuće akcije sa masovnim učešćem običnih planinara koji mogu da se odreknu komfora za ljubav svog hobija, koji vole da upoznaju svet, da se druže...

Klub ima prostorije u Mačvanskoj ulici broj 8 u Beogradu, koje su otvorene ponedeljkom od 11 do 13č i od 17 do 19č, sredom i četvrtkom od 17 do 19 časova, a utorkom od 17 do 20 časova. Tada se može učlaniti i dobiti sve informacije o radu i aktivnostima Kluba, direktno, preko telefona 011/2455-781 .

Učlanjenje je mogućno u isto vreme, kada dežuraju blagajnici. Godišnja članarina je skromna. Članstvom u PSK »POBEDA« stiču se prava koja pruža Planinarski Savez Srbije - povlašćene cene za grupna putovanja, odnosno jeftiniji boravak u planinarskim objektima širom zemlje. Članarina takođe pokriva i troškove osiguranja, a šteta se naplaćuje od DUNAV-a za svaku povredu koja se desi u toku planinarske akcije iz kalendara bilo kog PD ili PSS.

Svakog utorka se održava i veliki sastanak članstva na kojem se razmatra aktivnost Društva, rezimiraju prošli izleti, objavljuju budući, prave kratkoročni i dugoročni planovi rada. Društvom rukovodi Izvršni odbor na čelu sa predsednikom, koje takođe ima svoje sastanke utorkom, pre glavnog sastanka. Rad članstva se odvija u sekcijama: izletničkoj, visokogorskoj, alpinističkoj, orijentacionoj, transferzalnoj, itd. Mnogi hobiji se mogu upražnjavati uz osnovnu delatnost Društva - planinarstvo, kao na primer foto i kinoamaterstvo, kolekcionarstvo, etnografija, ishrana u prirodi, pećinarstvo, stihotvorstvo, muzika, i nadasve druženje sa ljudima raznih profesija, nacionalnosti, koje sve povezuje humanost i ljubav prema prirodi.

NAČELNIŠTVO PSK »POBEDA«

HIMNA PLANINARSKOG SPORTSKOG KLUBA "POBEDA"

Kada pođeš na put u planinu
preko brda u najlepši kraj
ne zaboravi Pobede družinu
rado primljen si u društvo znaj !

Da l' ćeš doć', da l' ćeš doć' ?
Rado primljen si u društvo znaj !

Tu ćeš dočarat' najlepše snove,
svaki izlet ti biće spomen drag,
priroda beskrajna sad te zove -
večit u srcu ostavlja trag !

Da l' ćeš doć', da l' ćeš doć' ?
večit u srcu ostavlja trag !

Jedno srce za tobom što žudi
vernu ljubav sačuvaće znaj !
Nežan pogled ispuniće mu grudi
bila to jesen il' cvetni maj !

Da l' ćeš doć', da l' ćeš doć' ?
bila to jesen il' cvetni maj !

I dok brdima ti lutaš smelo,
cvetna polja i Rajac dobro znaš,
zaboravićeš ti rodno selo -
planina drugi dom je sad naš!

Da l' ćeš doć', da l' ćeš doć' ?
Planina drugi dom je sad naš !

Kad pođeš na put u planinu
preko brda u najlepši kraj,
ne za-bo-ra-vi Pobede družinu
rado primljen si u društvo znaj !

Dušan Jovanović