ПРОКЛЕТИЈЕ, МАЈА ЈЕЗЕРЦЕ 2694м (АЛ)

Četvrtak, 7. Mart - Nedelja, 10. Mart 2024.

Vodič: Milan Bijelić

Foto: PSK Pobeda

Маја Језерце, Проклетије, АЛ

Program akcije

Четвртак, 7. март.

Полазак из Скерлићеве у 16 сати. Вожња најбољом рутом до Андријевице. Пауза на Гаспрому, на ауто-питу 15 мин. и на Златибору 30 минута. Ноћење у етно селу надомак Андријевице.

Петак, 8. март.

Полазак из смештаја  ка селу Вусање у 6:30. Пауза у Гусињу за доручак и снабдевање. Долазак у Вусање око 8 сати. Припреме за полазак на успон. Пешачење долином Ропојана до Ропојанског Застана. Део групе која ноћи у караули припрема просторију, која је у доста лошем стању. Остатак групе наставља до Долине језера ( Buni Jezerces) где ћемо ноћити у шаторима. По постављању кампа, топљењем снега припремамо воду за сутрашњи дан и обављамо још једну проверу опреме. 

Субота, 9 март.

Полазак  на завршни успон  по пристизању групе која је ноћила у Застану.  Време и могућност изласка на врх  зависе од метео услова, квалитета снега, спремности  групе и водича. Повратак у камп где и ноћимо.

Недеље, 10. март.

По свитању устајемо и пакујемо опрему и организовано крећемо ка Застану, где се спајамо са остатком групе. Настављамо ка Вусању и возилу. Полазак за Београд око 11 сати. Пауза за ручак у околини Пријепоља. Следећа паузе по потреби на некој од пумпи, до 15 мин.


Vrsta akcije
 • Visokogorska akcija
Oprema
 • Одећа прилагођена зимским условима у високој планини.  Обавезна опрема: шлем, цепин, дерезе, крпље, штапови са зимским крпљицама, појас, два прусика, два карабинера, ски и сунчане (кат.4.) наочаре, маска за лице, два пара рукавица, додатни изолациони слој, камашне, термоси за мин. 1.5 л. течности или нека друга посуда са термо изолацијом, један горионик са пуном боцом зимског гаса на две особе, посуда за кување надве особе, врећа за зимске услове, подлога за спавање, шатор.

  Коришћење опреме се подразумева, односно: везивање осмице, лађарског и зауставног чвора, постављање дереза са рукавицама на рукама, коришћење цепина.

Ishrana
 • Самостална и у угоститељским објектима. 

Kotizacija
 • Превоз и организациони трошкови у висини 95 евра, плус 15 евра за ноћење у етно домаћинству. Аконтација 60 еура. У случају отказивања наћи замену.

Važne napomene
 • Сви учесници иду на сопствену одговорност. Акција је физички и технички захтевна. 

  Чланарина за текућу годину је обавезна.

Informacije i prijave
 • Пријаве и информације на тел. 0646840140.

  Милан Бијелић

  лиценца УИАА  МБ 825 ПСС

Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Milan Bijelić
Nazad