КАВКАЗ Јерменија и Грузија

Subota, 22. Jun - Nedelja, 7. Jul 2024.

Vodič: Veroljub Kovačević

Foto: PSK Pobeda

Jереван и Тбилиси

Program akcije

22.06.2024. Лет авионом, Београд-Јереван. По доласку у Јереван смештај у неки од хотела у ширем центру града

23.06.2024. ЈЕРЕВАН. Обилазак историјски и културно значајних локалитета града, као што су тврђава Еребуни, из Гвозденог доба, времена државе Урарту,  са натписима на клинастим писмом; затим обилазак светски познатог музеја  Матенадаран  у коме се чува и проучава збирка од више хиљада древних рукописаних књига и повеља, на јерменском, грчком, персијском, арапском, затим обилазак Оперског односно Позоришног трга.културног језгра града... и др.

Осим овог дана,  док смо у Јеревану можемо  организовано или индивидуално посећивати , етнолошке збирке, историјске музеје, галерије и друге знаменитости града Јеревана: националне ресторане, фабрику светски познатог јерменског коњака, позоришта,  кућу композитира Арама Хачатуријана, музеј редитеља и свестраног уметника Сергеја Параџанова, ићи у потресан обилазак Цицернкаберда, тј музеја геноцида над Јерменима, обићи Саборну цркву, велелепног  храма , монументалних димензија, посвећеном Св. Григорију...

24.06.2024. ОБЛАСТ ЗАПАДНО ОД ЈЕРЕВАНА. Обилазимо област западно од града са доста археолошких, историјских и др.значајним локалитетима под заштитом Унеска: храм Звартноц, духовни центар и патријаршија у Ечмиадзину, међу најстаријим црквама у свету, настарији делови су из 301-303 год. са ризницом где се осим одежди и златних реликвија се  чува и чувено копље којим је прободен Исус Христос. Након тога одлазимо до археолошког локалитета Мецамор, који је до открића нашег локалитета Плочник из доба неолита,  сматран за најстарији металуршки центар. Настављамо до споменика југословенским војним пилотима страдалим при достави хуманитарне помоћи пострадалима у земљотресу1988.  Повратак у Јереван.

25.06.2024. ЈЕЗЕРО СЕВАН и ОКОЛИНА. Одлазимо на језеро Севан, највеће слатководно језеро на Кавказу на висини од 1900м, са много реликтних врста рибе  и др. ендемских врста флоре и фауне. Настављамо ка  Норатусу где успут обилазимо средњевековну некрополу (10-17 век) са највећом збирком хачкара  камених крстова исклесаних као чипка у вулканском камену  под заштитом Унеска. Настављамо на североистоку ка дивној шумовитој области Дилижан, пребогатој шумама, планинама, минералним изворима, где се окружена величанственом природом налазе 2 бисера средњевековне јерменске архитектуре, Гош из 10.века Хагарцин из 12 в. коју су и краљеви из династије Багратуни пожелели за свој вечни починак. Уколико буде времена  посетићемо при повратку у Јереван  чувеног бањско места Цакадзора са древни манастиром Кечарис из 11 века.задужбином принца  из династије Пахлавуни. Око ове „цветну долине“ (што је превод имена Цакадзор) отимали су се многи, више пута се мењао господар,: различите персијске династије, па Турци Селџуци, Монголи, па грузијска династија Багратуни, па руска империја, персијски султани , а у новије доба опседају је осим бројних уметника песника и композитора и туристи, нарочито зими, јер је ту скијашки центар још од совјетских времена. Повратак у Јереван

26.06.2024. АРАГАЦ – Дан одређен за успон на највиши масив Јерменије, Арагац.

Полазак у раним јутарњим сатима из Јеревана, долазимо комбијем до језера Кари Лич(3207м). Од језера се креће на успон, прво на јужни врх (3879м), затим силазак на превој па успон на западни врх (4007м). Повратак на језеро другом стазом где завршавамо туру. Дужина туре на први врх је око 9км са висинском разликом (успоном) од 700м док је цела тура до главног врха и назад 11км са успоном од 880м.

Ко не иде на успон може да остане у Јеревану или у лаганој шетњи око ледничког језера одакле је леп погледом на Арарат . У повратку ка Јеревану обилазимо средњевековну тврђаву Амберд и успут свраћамо  на oбоду кањона реке Касаг.

27.06.2024.  ЈУЖНА ЈЕРМЕНИЈА - Одлазак преко Араратске долине до манастира Хор Вирап који се налази на самој граници са Турском, тј обали реке Аракс подно горостасног Арарата (5165м). Овај манастир је изузетно значајан за историју Јерменије и прихватање хришћанства као државне религије, јер је ту по наредби Тиридата III, арсакидског владара, савременика Диоклецијана, 13 година био заточен Свети Грегорије Просветитељ.

Наставак пута ка бисеру класичне архитектуре, манастиру Нораванк смештеном у предео драматичног изгледа, на платоу изнад кањона реке Амагу, где су владари династије Орбелијан подигли неколико сакралних грађевина  у којима се чувао комад дрвета Часног крста, испрсканог крвљу Исуса Христа. Најупечатљивија је прелепа цркве Св. Јовану Крститељу, витких елегантних линија, украшеној ликовима светаца у камену, ремекделу скулптора Момика.

  У повратку одлазак до места Арени, једном од најпознатијих региона у Јерменији где су бројни виногради, а овде се може купити и вино од нара. Иако претежно планинаска земља, Јерменска вина су јединствена због вулканског тла на којем се гаје, много сунчаних дана и велике надм.висине. понегде су виногради чак на 1800м, а већином од 800 до 1200мнв.

28.06.2024.  ИСТОЧНО ОД ЈЕРЕВАНА.

Прво одлазимо до хеленистичког храма од сивог базалта посвећеног највероватније богу Сунца,  са колонадама  у јонском стилу на платоу изнад кањона у коме је оштре ивице усекла река Азат. Овај пагански храм окружен зидинама и твржжђавом опстао је све до земљотреса у 17 веку. Од обимне реконструкција 1970 под вођством совјетских и јерменских конзерватора, стално га посећују  туристи из целог света.

Настављамо потом до  изузетног манастира издубљеног у стени, познат као Гегард чије име значи копље, јер се ту чувао врх чувеног Светог копља, пре преношења у Ечмиадзин. Састоји се од 7 цркава“ и све су исклесане у стени око „чудотворног“ извора.  

29.06.2024.  ЈЕРЕВАН-ТБИЛИСИ-Напуштамо Јереван и одлазимо на север ка Грузији. Преко Спитака,   Ванадзора и Алавердија низ долину брзе реке Дебед прво одлазимо до  манастира Санахин и  Ахпат , оба из 10 века,  на десној страни долине. На десној страни пре границе са Грузијом је и тврђава црква Ахтала у којој је живео  јерменски песник и музичар Сајат-Нова.. О његовом животу овде је  снимио култни филм чувени Сергеј Параџанов 1968, под називом Боја нара.  Границу ЈР/ГР прелазимо код места Баграташен. У Тбилиси стижемо предвече.

30.06.2024.   ЈУЖНА ГРУЗИЈА. Овај дан је предвиђен за одлазак до пустињског дела Грузије на граници са Азербејџаном до манастирског комплекса  Давид Гареџа , који је монашка заједница издубила у стени са келијама и црквама на више нивоа од 6 до 18.века. Ту су и мошти 6000 преподобних мученика који су побијени после молитве 1615.  Изнад манастира су стене са мноштвом испосница живописаних фрескама живих боја,  али њихов обилазак захтева опрез због бројних змија отровница .  Повратак у Тбилиси

01.07.2024. ГРУЗИЈА-северна тура. На путу ка северу прво обилазимо место Мцхету, некадашњу престоницу Грузије у чијој цркви, огромној светињи Светичковели јер је ту похрањен хитин, сахрањено је 10 краљева, затим прелепу тврђава Ананури, са фантастичним рељефним живописом у камену споља, у јерменском стилу, затим место Пасанаури,са виноградима на 1100мнв, одакле се пут пење до превоја Џвари (2379м)  са незаборавним спомеником. Затим силази у село Коби у долини реке Терек па наставља до села Степанцминда и оближњи Гергети из кога потом следи успон до најпознатије цркве Св.Тројице, на висини од 2170м у подножју импресивног Казбека-(5047м).  Успон до цркве је око 350м. Ноћење у Гергетију

02.07.2024. Врх САЏЕЛЕ. У повратку са севера Грузије пролазимо кроз импресиван скијашки центар Гудаури одакле полазимо на успон.  Стазом која са 2200м води падинама са доста скијашких стаза идемо на Јужни врх (3258м), са нешто стрмијим завршним успоном. Одатле се равнијим гребеном стиже на највиши врх Саџеле-(3307м). Са врха је добар поглед на бројне врхове Кавказа. Укупна дужина стазе је око 15км са успоном од 1100м. Време потребно за успон око 7 сати. Повратак  за Тбилиси истим путем.  

03.07.2024.  Источно од ТБИЛИСИЈА. Тура по источној Грузији, изузетно сликовитој области, са средњевековним градовима и твђава, на путу Тбилиси-Сагареџо - Сигнаги- Бодбе...Сагареџо са својом егзотичном природом, медитеранским шармом, тврђавом и остацима велелепне цркве који доминира над долином одакле се пут спушта, обилује многим богатствима па и  минералним изворима, иако на самом југу који карактерише сува клима уз границу са Азербејџаном. Цео крај будући да је ту био монашки центар био је мета напада Шаха Абаса у 17 веку  као и. Град Сигнаги и манастир Бодбе у близини, где су целебне мошти свете Нино из 4.века и где су се многи грузијски краљеви крунисали.  Повратак у Тбилиси

04.07.2024. Западна тура по Грузији.  Прво одлазак до средњевековног Горија,  познатог као Стаљиново родно место. Ту је и његов музеј и родна кућа. Значајнији је  као средњевековна тврђава, са изузетно дугим зидинама, које су ту највероватније још из античких времена. Њих је краљ Давид Градитељ обновио и проширио у 11 веку како би одолевао нападу Селџука,.  Ипак није остао неосвојив: Персијанаца па Турци. Па опет у руке Грузијцима. У 17 веку их је краљ Еракле II обновио. Прошетаћемо бар једним делом зидина.  Ту је и његов двор и етнолошка збирка коју вреди обићи. Изнад града је манастир где се по  предању чува глава Св.Јована Крститеља.

У близини је још један бисер Унескове листе светске баштине:  Уплисцихе-данас  пећински комплекс непрестано настањен од бронзаног доба па у гвоздено доба, изнад којег је касније постојао прави град који су Монголи разрушили и од тада наставио да живи само као „пећински град“ све до 19 века. Од негдашњих 700 данас је приступачно „само“ 150 пећина.

Настављамо према чувеном бањском месту Борџоми.  

05.07.2024. БОРЏОМИ. У околини предивног Борџомија са бројним вилама и дрвеним дачама из 19 века, скривеним иза бујних паркова и шума од погледа, налази се више излетишта и скијашких центара тако да је могуће организовати различите туре по дужини и тежини стаза. Ми ћемо отићи до скијашког центра Бакурјани одакле полазимо на врх Саквелосмта.

На врх се полази са 1800м и стаза води до првог врха  (2683м) па даље гребеном до највишег врх Саквелосмта (2806м). За повратак постоје две варијанте, Прва је да се врати истом стазом назад што би укупно износило око 18км са успоном од око 1000м. Друга варијанта је кружна стаза, значи наставак даље гребеном и силазак на полазно место. Обе варијанта су исте дужине и успона.

06.07.2024. БОРЏОМИ–ЈЕРЕВАН-Југозапад Грузије. Из Борџомија одлазимо даље преко места Ахалтсихе до Вардзије- пећинског манастира у стенама, замишљен као тврђава која би одолевала сталним нападима Турака Селџука. У 12 веку, је даљу градњу по очевој смрти преузела краљица Тамар, те је ова невероватна грађевина са бројним терасама, отворима, црквама, куполама, фрескама, наставила свој живот као  манастир дужином од 500м а понегде и на 19 нивоа.

Овим обиласком завшавамо посету Грузији, и преко места Ахалкалаки,  одлазимо ка месту Ђумрију, другом по величини граду у Јерменији, и одатле настављамо ка Јеревану.  

07.07.2024. Повратак, авионом,  ЈЕРЕВАН – БЕОГРАД


Vrsta akcije
 • Planinarska akcija
Oprema
 • Планинарске акције нису обавезне. На неке могу ићи и планинари без великог искуства али на оне са већом висинском разликом само планинари са искуством на високогорским акцијама и  планинарском опремом. Нарочито је за успон на Аргац, због оштрог нестабилног камења потребно имати добре планинарске ципеле и обавезно  штапове. Подразумева се да мора имати заштитну одећу од ветра и снега: добра јакна, кабаница, капа, шал, рукавице. Цепин и дерезе нису потребни.

Ishrana
 • Исхрана није урачуната у цену, значи по индивидуалном избору.

Kotizacija
 • Ценом су обухваћени следећи трошкови:
  - Повратна авионска карте Београд-Јереван-Београд са свим аеродромским таксама и пртљагом
  - 8 ноћења у Јерменији.
  - 7 ноћења у Грузији, од тога 3 преноћишта ван Тбилисија.
  - Трошкови превоза минибусом по Јерменији и Грузији  за све дане, као и трошкови смештаја и исхране возача.
  - Трошкови организације и трошкови водича.
  Укупно по особи  1200 ЕУР.
  огућност плаћања у 3 рате:
  1 рата. Уплата од 500Е до 15.03. 2024,  за резервацију и куповину авионских карата.
  2 рата. Уплата од 350Е до 15.05. 2024

  3 рата. Уплата од 350Е до 15.06. 2024

  У цену нису урачунати следећи трошкови, које свако лично плаћа:

  -Путно осигурање, улазнице за музеје, исхрана, напојнице возачима, које се дају на крају вожње,  као и све друго што спада у индивидуалне трошкове.

Važne napomene
 • Ко намерава на планинарске акције у Грузији и Јерменији, уколико до сада није планинарио са водичем, у обавези је да пре пута оде бар на једну планинарску акцију ради упознавања и процене способности.

Informacije i prijave
 • Уплата од 500Е до 15.02 2024,  за резервацију и куповину авионских карата се истовремено сматра и пријавом.

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Veroljub Kovačević
Nazad