НАЈВИШИ ВРХОВИ ПИРИНЕЈА Pico Aneto (3404м) Monte Perdido (3355м) Comapedrosa (2949м)

Petak, 28. Jun - Nedelja, 14. Jul 2024.

Vodič: Vladislav Matković

Foto: PSK Pobeda

Шпанија је држава са површином од око 509 хиљада km², у којој живи око 47 милиона људи. Главни град је Мадрид, где је концентрисана једна петина укупног становништва земље. Службени језик је шпански, а валута је евро (EUR). Шпанија је парламентарна монархија на чијем челу је краљ из династије Бурбона.

У саставу Шпаније се такође налазе и два архипелага: Балеарска острва у Средоземном мору и Канарска острва у Атлантском океану. Сеута и Мелиља (две енклаве на северу афричког континента са статусом аутономних градова), као и Ливија (енклава у француским Пиринејима), такође припадају шпанској држави.

Најстарији део Шпаније, представља 600-800 m висока висораван Мезета, која је грађена од прекамбријских и кристаластих стена и старих кречњака. На северу је окружена младим набраним Кантабријским планинама и Пиринејима (Пико Ането, 3 404 m), а на југу Андалузијским планинама или Бетијским Кордиљерима, који су грађени од мезозојских и терцијарних наслага.

Шпанија има мало шума свега око 15% укупне површине, и заступљене су само на вишим деловима планина. Основу хидрографске мреже Шпаније чини пет река: Гвадалкивир, Гвадијана, Тахо (Тежо у Португалу) и Дуеро, које припадају сливу Атлантског океана и Ебро — притока Средоземног мора.

АНДОРА службено Кнежевина Андора (каталонски: Principat d'Andorra) је мала кнежевина без излаза на море у југозападној Европи, смештена у источним Пиринејима и граничи се са Француском и Шпанијом. Некада је била изолована, а данас је просперитетна државица, углавном захваљујући туризму и ниским порезима.

Главни град Андоре је Андора ла Веља са 25.000 становника, а највиши је главни град у Европи, лежи на висини од 1.023 m изнад нивоа мора.

Андора је шеста најмања нација у Европи, која има површину од 468 km² и са популацијом од око 85.000. Службени језик је каталонски, врло често се користе шпански, француски и португалски језик. Није чланица Европске уније, али је евро званична валута.

Највеће еколошке проблеме на територији Андоре изазивају клизишта и снежне лавине, док опасност од снажнијих земљотреса не постоји (максималне до сада забележене јачине трусова износиле су до 2° рихтера).

Spanija

Program akcije

 

ДАН 1 - 28. јун (петак)

Окупљање групе на туристичком паркингу у Скерлићевој, најкасније до 18:00. Следи ноћна вожња преко Хрватске, Словеније и северне Италије до јужне Француске.

ДАН 2 - 29. јун (субота)

Ница – очекивани долазак у поподневним сатима. Смештај. Индивидуално разгледање града. Ноћење.

Ница је лучки град, смештен недалеко од италијанске границе, између Кана и Монака. По подацима из 2020. године број становника у месту је био 350 000. Стари део града карактерише се релативно уским, местимично кривудавим улицама и осталим одликама медитеранских градова. Нови део града се простире поред обале, односно дуж једног широког и овалног залива жаловитом обалом. Његову најупадљивију одлику представљају широке авеније декорисане зеленим палмама, разноврсним цвећем и травњацима. Најпривлачнија од свих је надалеко чувено „Енглеско шеталиште“ на коме су редом поређани најелитнији хотели и луксузне виле. Ова улица пружа се 5 km дуж залива, тј. од саме делте Вара. Све остале улице међусобно су паралелне, широке и готово сасвим праве, са знатно новијим, комфорним кућама. Занимљивост је да је у Ници у време Првог светског рата, било 7 активних српских кафана.

ДАН 3 - 30. јун (недеља)

Ница-Андора (650км) са успутном обиласком Каркасона. Смештај у Андори ла Вељи. Ноћење.

Каркасон (франц. Carcassonne) је град на југу Француске у департману Од у области Лангдок. Познат је по свом утврђеном граду који се од 1997. године налази на листи УНЕСКО-ве светске баштине. Град се налази на око 90 км југоисточно од Тулуза, на реци Од, на месту на ком се укрштају стари каравански путеви коришћени још у доба Римљана. Средином XIX века стара тврђава је била предвиђена за рушење, али је залагањем многих песника сачувана. Данас је посети око 3 000 000 туриста годишње.

Андора ла Веља је главни град Кнежевине Андоре. Налази се усред планинског масива пиринеја на надморској висини од 1023m. Сам град има око 25 000 становника, док са околним селима тај број износи 40 000. Званичан језик је каталонски. Андора је позната као порески рај, као и по производњи намештаја и алкохолних пића, од којих је најпознатије „Ratassia de la Carmeta“.

ДАН 4 - 1. јул (понедељак)

Група А: Успон на највиши врх Андоре (Комапедроза 2949м). Ноћење.

Комапедроза (Coma Pedrosa) 2,949 m је највиши врх Кнежевине Андоре, његов успон је технички једноставан, иако захтеван. Првих 650 m је средње тежине, док се преосталих 730 m висинског успона сматра захтевним успоном. Окружен је бројним планинским језерима, од којих се једно види и са врха. Током историје планински венац Пиринеја је пружао уточиште Андори од разних војних похода. Данас је врх у склопу истоименог националног парка.

Група Б: За то време обилази знаменистости главног града Андоре, цркву Св. Стефана из XI века, пешачку зону, цркву Санта Колома из XI века, мост Маргинеда, “Casa de la Vall” зграда парламента, Црква-дворац Св. Висенс Дeнклар, стара клиника Виљанова.

ДАН 5 - 2. јул (уторак)

Андора-Сарагоса (300 km) Преподневни полазак за Сарагосу. Обе групе проводе заједничко поподне у разгледању знаменитости Сарагосе (Базилика Богородица дел Пилар, Катедрала Ла Сео, Палата Алхаферија из арапског периода). Предвече, Група А креће ка долини Бенаске (удаљена 220 km) подно највишег врха Пиринеја, где ће преноћити. Група Б остаје у Сарагоси где ће преноћити наредна четири дана.

Бенаске је прелепа планинска долина са мноштвом језера и водопада. Њен центар је у истоименој бањи у којој се лече неуролошка обољења. Овде се налази и највећи планинарски дом подно Пика Анета - Ренклуса.

ДАН 6 - 3. јул (среда)

Група А: Након буђења и припрема неопходне опреме, креће на једнодневни успон на највиши врх Пиринеја - Пико Ането (3404 m). Успон је захтеван, делимично преко глечера. Укупна висинска разлика коју треба савладати је 1337 m. Након спуштања назад до планинарског дома, паковање опреме и повратак у преноћиште у Сарагоси.

Група Б: Обилазак Сарагосе.

ДАН 7 - 4. јул (четвртак)

Група А: Ранојутарњи полазак из Сарагосе до долине Ордеса ради успона на Монте Пердидо (3355 m) – трећи највиши врх Пиринеја. Успон је планиран из два дела. Првог дана пролазимо кроз долину Ордеса, која се у оквиру Националног парка „Ордеса и Монте Пердидо“, налази на листи УНЕСКО-ове светске баштине. Укупна висина успона коју ћемо савладати у два дана износи 2126 m, а укупна дужина коју ћемо препешачити је 36 km. Ноћење је предвиђено у планинарском дому Горис/или у кампу поред дома под шаторима (на 2200 m н.м.в.) у зависности од расположивости капацитета.

Група Б: Остаје у Сарагоси уз индивидуалне активности или опционо иде заједно са групом А на излет до водопада у долини Ордеса, након чега се враћа у Сарагосу где је предвиђено ноћење.

ДАН 8 - 5. јул (петак)

Група А: Завршни успон на Монте Пердидо (3355 m). Спуштање назад на почетак долине Ордеса и повратак за Сарагосу где се спаја са групом Б. Ноћење у Сарагоси. Група Б: За то време, док се група А пење на Монте Пердидо, током дана, има индивидуалне активности у Сарагоси или њеној околини.

ДАН 9 - 6. јул (субота)

Сарагоса - Мадрид (300 km) Напуштамо Сарагосу и полазимо за главни град Шпаније - Мадрид. Пре него што стигнемо у Мадрид, средином дана, успутно обилазимо Манастир Пједра, у месту Нуевалос (800 m н.м.в.). Манастир је основан у XII веку, посвећен је Богородици, и данас је веома посећена дестинација (најтраженији на интернет претраживачима у Шпанији), нарочито због парка природе који се налази у његовој непосредној близини. Парк просеца река Пједра и у њему се налази преко 50 водопада који су настали растварањем кречњака, а постоји и уређена стаза која се налази у шумском амбијенту. Поред водопада има и неколико истражених пећина а могу се видети занимљиве птице као што су сове, орлови и лешинари. Време које је потребно да се препешачи целом дужином ове кружне стазе је око 1 h. Поподне стижемо у Мадрид. Индивидуални обилазак града. Ноћење.

ДАН 10 - 7. јул (недеља)

Мадрид (657 m н.м.в.)  је главни и највећи град Шпаније и други по величини у оквиру Европске уније. Сам град има 3,3 милиона становника а у оквиру ширих административних граница 6,8 милиона. Иако није на морској обали, има највећи број хотелских ноћења током године у Шпанији.  Главни трг је „Пуерта дел Сол“ и на њему се налази тачка нултог километра од које се мери раздаљина у Шпанији, као и статуа медведа који тресе стабло јагоде. У његовој непосредној близини се налази неколико места на листи УНЕСКО-ве светске баштине, које ћемо обићи током првог дела дана: Манастир Ел Ескоријал, римски вијадукт у Сеговији, и стари град Авила).

Манастир Ел Ескоријал (1028 m н.м.в.) датира из XVI века и заправо представља мултифункционални објекат који је изграђен по замисли тадашњег шпанског цара. Његов централни део чини манастир, али је уједно спојен и са царском палатом, капелом, царском библиотеком, пантеоном царева (монументална гробница где су сахрањени сви цареви и њихове породице) и пејзажним вртовима. Сматра се ремек делом шпанске ренесансе.

 

Римски аквадукт у Сеговији (1005 m н.м.в.)  потиче из II века и био је у активном употреби све до 1973. године. Био је намењен у сврху снабдевања римског утврђења водом са планина које су удаљене 17 km од центра. На свом најатрактивнијем делу висок је 28 m.

Стари град Авила са зидинама (1132 m н.м.в.) у Шпанији је познат као „град песама и светаца“. Због потпуно очуваних зидина и старог града из средњег века, од 1985. године се налази на листи УНЕСКО светске баштине. Град је широм Шпаније познат и по специјалитету „cochinillo“ (коћиниљо) које представља мини-печено прасе.

Остатак поподнева је предвиђен за индивидуалне активности по Мадриду уз евентуални обилазак најстаријег ресторана на свету (према Гинисовој књизи рекорда) – Botín. Ноћење.

ДАН 11 - 8. јул (понедељак)

Мадрид, Аранхуес, Толедо, Пењискола (625 km). Након доручка и паковања крећемо у обилазак Краљевске палате у Аранхуесу и старог градског језгра Толеда са његовим најпознатијим видиковем Мирадор дел Ваље који се налази са супротне стране највеће реке Пиринејског полуострва – Тахо.

Краљевска палата Аранхуес је једна од званичних резиденција шпанске краљевске породице. Основана у XVI веку као краљевски ловачки дом, палата је подигнута по налогу Филипа II. За време његове владавине постао је једно од четири седишта двора поред Раскафрије, Ел Ескоријала и Краљевског Алказара у Мадриду. Краљевско имање обухвата низ уређених и украшених вртова и шума у којима се налази обимна ботаничка збирка. Палата, баште и пратеће зграде део су културног пејзажа Аранхуес, који је проглашен за УНЕСКО-ву светску баштину 2001. године.

Толедо се налази на 70 km јужно од Мадрида, на реци Тахо. Због богатог културног наслеђа налази се од 1986. на Унесковој листи светске баштине. Био је некада главни град Шпанског царства и Визиготске краљевине и место где су коегзистирале хрићшанска, јеврејска и маварска култура. Многи чувени људи и уметници су рођени или живели у Толеду, укључујући Лопе де Вегу, Алфонса X и Ел Грека (чији се музеј са експонатима налази у југозападном делу града). Толедо је био место значајних историјских догађаја, као што је нпр. био визиготски сабор у Толеду. Град има нешто мање од 80 000 становника. Стари центар града се налази на гранитној стени на 548 m надморске висине.

Након обиласка Толеда следи ноћна вожња преко Валенсије до приморског градића Пењискола.

ДАН 12 – 15 / 9-12 јул (уторак-петак)

Смештај у летовалишту Пењискола или близу Барцелоне . Целодневно уживање на обали мора.

Пењискола се налази на обали Коста дел Азар (шп. Costa del Azahar; срп. Обала поморанџиног цвета) у провинцији Кастељон у Валенсијанској покрајини. Пењискола је била место снимања многих филмова и серија од Другог светског рата до данашњих дана, од којих је најпопуларнија „Игра престола“ која је додатно промовисала ово летовалиште.

ДАН 15 - 12. јул (петак)

Након слободног дана за индивидуалне активности следи ноћна вожња до Северне Италије.

ДАН 16 - 13. јул (субота)

Смештај и техничко ноћење код Вероне/Падове/Местреа.

ДАН 17 - 14. јул (недеља)

Целодневна вожња до Београда. Планирано време доласка у поподневним сатима.


Vrsta akcije
 • Visokogorska akcija
Oprema
 • За завршни успон на Пико Ането и Моте Пердидо потрбне дерезе и цепин. Остала опрема прилагођена летњим високогорским успонима.

Kotizacija
 • Прелиминарна котизација: 820еура +/-50еура(минимум 40 планинара)

Važne napomene
 • Организатор задржава право измене у случају непредвиђених околности.

Informacije i prijave
 • Уз пријаву доствити копија пасоша и копију планинарске картице

  Котизација обухвата превоз, смештај.

  Број места ограничен. Предност имају првопријављени са уплатом аванса.

  У цену нису укључене улазнице за факултативна разгледања културно-историјских споменика,  улазнице у националне парковe групно и путно осигурање.

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Branko Dikić
Nazad