27. Zimski uspon na Trem

Petak, 24. Februar - Subota, 25. Februar 2023.

Vodič: Kralj Ranko

Foto: PSK Pobeda

Suva planina je planinski masiv jugoistične Srbije. Prostire se pravcem severozapad-jugoistok i deli Zaplanjsku i Sićevaćku dolinu. Dužina Suve planine je oko 35km a širina 12km. Udaljena je dvadesetak kilometara od Niša. Predstavlja izvanredan prirodni rezervat. Zbog veoma male količine vode planina je dobila ime Suva. Severne strane su odsečene litice. Južne padine su blage i prekrivene travnatim tepihom. Najviši vrh Suve planine je Trem, visok 1810m. Devojački grob 1311mnv. je prevoj između Sokolovog kamena i Trema. Suva planina je od 2002 godine pod zaštitom države. Tradicionalno se krajem februara, na ovoj planini organizuje republička akcija pod nazivom „Zimski uspon na Trem“.

SUVA PLANINA

Program akcije

Petak: 24.02.2023. god.

18.00    Polazak autobusom iz Skerlićeve ulice.

21.00    Dolazak u Nišku banju gde je obezbeđen privatni smeštaj.

Subota: 25.02.2023. god.

06.00    Polazak za selo Donji Dušnik, prijava učesnika uspona.

07.00    Svečano otvaranje akcije ispred doma kulture (600 mnv). Polazak na uspon

Staza kreće iz sela Donji Dušnik, kroz selo Gornji Dušnik a onda šumskom stazom po prevoja Devojački grob (1310 mnv). Dalje se ide grebenom Suve planine sve do vrha Trem (1810mnv). Povratak istom stazom do sela Donji Dušnik. Ukupna dužina staze je 21km, visinska razlika 1200m.

18.00    Polazak za Beograd

21.30    Očekivani dolazak u Beograd


Vrsta akcije
 • Planinarska akcija
Oprema
 • Za sve učesnike akcije neophodna je odeća i obuća za zimske uslove (ranac 25-30l, voda 2-3l, duboke planinarske cipele, kapa, rukavice, naočare i krema za sunčanje, polar, jakna, štapovi...) Dereze su poželjne

Ishrana
 • Iz ranca

Kotizacija
 • Prevoz i smeštaj: 3600 din

Važne napomene
 • Za akciju je potrebna dobra fizička kondicija, nije za početnike.

  Na stazi je neophodno pridržavati se uputstava vodiča, pripadnika Gorske službe spasavanja kao i odredaba „Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti“. Učesnici akcije učestvuju  na sopstvenu odgovornost. Prilikom kretanja grebenom Suve planine, najstrože je zabranjeno približavanje ivici grebena, zbog postojanja „streha“ i opasnosti od pada.

  Negde na pola puta do vrha je planinarska kuća gde se može napraviti nešto duža pauza i okrepiti čajem ili sokom.

  Poneti planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023 godinu i učesničku knjižicu sa prethodnih zimskih uspona (ko ima).

Informacije i prijave
 • Prijave kod vođe akcije sms porukom (ime, prezime, godište, br. planinarske knjižice) na telefon 069 727574 ili na email: kraljiking@gmail.com

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Nenad Grujić
Nazad