Veliki Jastrebac

Subota, 20. April 2024.

Vodič: Miodrag Medigović

Foto: Miodrag Medigović

Jastrebac se odlikuje obilnom listopadnom i četinarskom šumom. Po lepoti se izdvajaju rezervat belih breza, ali i brojni vodeni tokovi, izvori i potoci. U okolnim rečicama i potocima mogu se naći rečni rakovi i slobodna pastrmka , što je znak izuzetno čiste vode. Za one koji vole prirodnu hranu, Jastrebac obiluje mnoštvom samoniklog jestivog bilja: cremboša, koprive,maslačka, divljih jagoda, jabuka i krušaka, raznih vrsta jestivih gljiva. Lovište "Veliki Jastrebac" nazvano je po planini Veliki Jastrebac, čiju teritoriju pokriva svojim većim delom. Od Kruševca je udaljeno 23 km.  (izvor: wikipedia.org) 

Veliki Jastrebac

Program akcije

Datum: 20.04.2024. god.

Planina: Veliki Jastrebac  

Najviši vrh: Stracimir 1399 m.

Dužina staze: 17 km

Uspon/Spust: 1100 m. / 1100 m.

Težina: 6/10 (Nema tehničkih deonica) 

Vreme pešačenja sa pauzama: oko 7h

Vrsta akcije: Planinarska akcija za registrovane članove planinarskih društava PSS.

 

PLAN AKCIJE

Polazak je u 6 h, ugao Sarajevske i Drinske ulice (kod Mostarske petlje). Putovanje pravcem: Beograd – PojateKruševac – Pl. domŽarko Žarić”, gde stižemo oko 9.00 h. Usputna kratka pauza na nekoj od benzinskih pumpi.

Nakon pripreme i uvodnih obaveštenja o stazi i načinu kretanja, polazimo na uspon. Kretaćemo se šumskim kolskim putem i širom stazom premaMirčetovom Izvoru”. Od izvora, počinje nešto naporniji uspon, do lokaliteta “Sokolov kamen”. Tu odmaramo i uživamo u pogledu na vrhove Velikog Jastrebca i naš cilj, vrh Stracimir (1399m). Posle pauze nastavljamo uzbrdo prema raskrsnici gde se odvaja staza prema Beloj Steni (1256m). Prolazimo gustom bukovom šumom i prelepim ambijentom. Staza se blago uspinje, nema strmih i napornih delova. Na Beloj Steni pravimo dužu pauzu za odmor i okrepljenje. Sa vrha je divan pogled na Kruševac, Rtanj … Do ove lokacije smo savladali 4.5 km i 730m. visinske razlike. Sada će sve biti lakše.

Vraćamo se do raskrsnice i nastavljamo prema   Stracimiru. Teren je brdovit tako da se krećemo  dole-gore i ravno smiley Pravićemo usputne kratke pauze. Na delovima koji nisu pod šumom ukazuju se lepi prizori okoline. Posle 5km stižemo na vrh Stracimir (1399m.), sa koga se zbog rastinja i šume baš i ne vidi okolina ali predstavlja cilj naše akcije. Prešli smo 11,5 km i popeli uspon od oko 1100m. Povratak je drugom stazom (u početku nešto strmijom), do silaska sa kosine, kada izlazimo na kolski put kojim se vraćamo prema planinarskom domu. Sve vreme smo u prelepom prolećnom šumskom ambijenu

U planinarski dom dolazimo oko 17h. Prešli smo 17km i popeli uspon od oko 1100 m.

3D putanju kretanja možete pogledati na sledećem linkuhttps://youtu.be/MFBzNKhLWfM

Nakon akcije vraćamo u restoran na prelepom Jablaničkom jezeru.


Vrsta akcije
 • Planinarska akcija
Oprema
 • Obavezno je imati adekvatnu planinarsku obuću i odeću u zavisnosti od vremenskih uslova. Zaštitu od snega, vetra, kiše i sunca. Ranac sa planinarskom opremom za jednodnevnu akciju. Od dodatne opreme imati Prvu pomoć, čeonu lampu, planinarske štapove.

  U slučaju potrebe dodatno se konsultovati sa vodičem.

Ishrana
 • Uvek imati kod sebe u rancu, nešto hrane (sendviči, energetske pločice, čokoladice ...). Nakon akcije svratićemo u restoran.

  Poneti adekvatnu količinu vode prema sopstvenim potrebama (preporučeno je 2 litra). Na stazi ima izvora vode. Preporučeno je poneti neki sportski energetski napitak.

Kotizacija
 • Kotizacija: 3.300,00 din.  Akontacija: 3000,00 din.

  U iznos kotizacije su uključeni svi troškovi oko organizacije akcije, prevoza, vozača, i vodičke usluge. Svi drugi troškovi nisu uključeni u iznos kotizacije.

   

Važne napomene
 • Lična dokumenta neophodna za akciju:

  Članska kartica PSS sa markicom za tekuću godinu

  Lična karta

  Zdravstvena kartica

  Akcija se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o izvođenju planinarskih akcija PSS. Vodič zadržava pravo da izmeni plan u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost.

Informacije i prijave
 • Prijava kod vodiča putem SMS ili Viber poruke. Prilikom prijave obavezna je uplata akontacije. Poslednji rok za prijavu je 17 april ili do popune mesta. Dostaviti fotografiju obe strane PSS kartice i broj telefona. U slučaju odustajanja pronaći adekvatnu zamenu. Akontacija se zadržava zbog fiksnih troškova oko organizacije i sprovođenja akcije.

   

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Miodrag Medigović
Nazad