OZREN (Sokobanjski)

Subota, 6. April 2024.

Vodič: Miodrag Medigović

Foto: Nenad Andrić

Sokobanja

Program akcije

Datum: 6. april, 2024. god.

Planina: Ozren

Najviši vrh: Leskovik (1174 m.)

Dužina staze: 14 km

Uspon/Spust: 915m/915m

Težina staze: 6/10

Tehnička zahtevnost: 0/10

Vreme pešačenja sa pauzama: oko 6 č.

Vrsta akcije: Planinarska akcija za registrovane članove PSS.

 

PLAN AKCIJE

 

Polazak je u 6 časova, ugao Sarajevske i Drinske ulice (kod Mostarske petlje). Napravićemo pauzu na nekoj od benzinskih pumpi duž auto-puta.

Na početnu pozicijuLipovac, manastir Sv. Stefana, stižemo oko 9 časova. Nakon pripreme i pošto natočimo vodu na izvoru, polazimo na stazu. Uspon prema najvišem vrhu Ozrena izvešćemo nešto napornijim pravcem kroz šumski ambijent.

Prvu pauzu pravimo kod Krsta na velikoj steni. Ova stena je ujedno kraj via ferrata puta “Lipovac”. Odatle se pruža divan pogled ka manastiru i obližnjem dečjem odmaralištu

Posle pauze nastavljamo kroz šumu, livade i proplanke, stazom promenljivog nagiba. Uspon do vrha je dužine oko 3,5 km i povremeno je naporan. Pravićemo češće a kraće pauze pa neće biti tako naporno.smiley     

Nakon 2 sata izlazimo na najviši vrh Ozrena, Leskovik. Sa vrha nam se otvara pogled ka Jastrebcu, Suvoj planini, istočno je Rtanj a južno Stara Planina.

Nakon odmora i razgledanja okoline, silazimo stazom duž grebena Ozrena. Prvi deo je nešto krševitiji ali

i zanimljiviji. Dolazimo do vidikovca Šiljegarište. To je poslednje mesto koje nam pruža pogled sa grebena. Ubrzo ulazimo u šumovitiji deo i lagano se spuštamo. Staza je umerenog nagiba i ne naročito naporna za hodanje. Pošto siđemo u nizinu obići ćemo crkvu Sv. Jovana i napiti se izvorske vode. Nakon odmora, nastavljamo kolskim putem i šumskom stazom prema našoj polaznoj tački, manastiru Sv. Stefan u Leskoviku.

3D putanju kretanja možete videti na sledećem linku:

www.youtube.com/watch?v=0OOJWxUhQQY

Očekivano vreme dolaska u Beograd je do 22 časova


Vrsta akcije
 • Planinarska akcija
Oprema
 • Obavezno je imati adekvatnu planinarsku obuću i odeću u skladu sa očekivanim vremenskim uslovima. Uvek imati zaštitu od snega, vetra, kiše i sunca. Nositi planinarski ranac sa potrepštinama za jednodnevnu akciju. Od dodatne opreme imati Prvu pomoć, čeonu lampu, planinarske štapove.

  U slučaju potrebe dodatno se konsultovati sa vodičem.

Ishrana
 • U rancu uvek imati nešto hrane (sendviči, energetske pločice, čokoladice ...). Nakon akcije svraćamo u obližnji restoran u selu Leskovik, u zavisnosti od raspoloživog vremena za povratak i interesovanja učesnika.

  Poneti adekvatnu količinu vode prema sopstvenim potrebama (preporučeno je 2 litra). Na stazi ima dva izvora vode. Preporučeno je poneti neki sportski energetski napitak.

Kotizacija
 • Kotizacija: 3.300,00 din.

  Akontacija: 3.000,00 din.

  U iznos kotizacije su uključeni troškovi prevoza, vozača, organizacije akcije i vodičke usluge. Svi drugi troškovi nisu uključeni u iznos kotizacije.

Važne napomene
 • Lična dokumenta neophodna za akciju:

  -Članska kartica PSS sa markicom za tekuću godinu,

  -Lična karta,

  -Zdravstvena kartica.

   

  Akcija se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o izvođenju planinarskih akcija PSS. Vodič zadržava pravo da izmeni plan u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost.

Informacije i prijave
 • Prijava kod vodiča putem SMS, Viber poruke ili pozivom. Prilikom prijave obavezna je uplata akontacije. Poslednji rok za prijavu je 3. april, ili do popune mesta. Dostaviti fotografiju obe strane PSS kartice. U slučaju odustajanja pronaći adekvatnu zamenu. Akontacija se zadržava zbog fiksnih troškova oko organizacije i sprovođenja akcije.

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Miodrag Medigović
Nazad