RAJAC (vodopad Crkvine, pećina Purina crkva, Rajac 848 m)

Nedelja, 14. April 2024.

Vodič: Nenad Andrić

Foto: Nenad Andrić

Ova staza je sigurno jedna od najatraktivnijih, najzanimljivijih i najsadržajnijih staza na Rajcu. A verovatno i jedna od najtežih (ako ne i najteža), zbog uske staze sa siparom, na potezu zvanom Provalija.

Manastir Vavedenje datira iz 13-14. veka. Manastir je do 1972. godine bio u ruševinama i zatrpan zemljom. Danas je skoro potpuno obnovljen. Prilikom iskopavanja crkve nađeni su kameni sarkofazi, sa celim kostima u njima. Postoji velika verovatnoća da su u sarkofazima zemni ostaci despota Đurđa Brankovića, njegove žene Irine (Jerine) Kantakuzin i njihovog sina Lazara. U porti je pronađena i nadgrobna ploča iz 9. veka!

Vodopad Crkvine visok je 7-8 m i najlepši je u proleće. Pećina Purina crkva je jedinstveno mesto na Rajcu. Sa vrha Rajca pruža se prelep pogled na okolinu.

Više o turi na linku: https://planine.net/srbija/zapadna-srbija/rajac-vodopad-crkvine-i-purina-pecina/

 

 

 

Rajac

Program akcije

07:00 – Polazak iz Skerlićeve ulice (ulica ispod Narodne biblioteke i hrama Sv. Save). Vožnja autoputem Miloš Veliki, preko Ljiga i Slavkovice, do zaseoka Ikonići.

09:30 – Polazak na pešačku turu: Ikonići (400 m) – manastir Vavedenje (400 m) – vodopad Crkvine (500 m) – pećina Purina crkva (500 m) – Provalija (500 m) – Rajac (848 m) – planinarski dom “Čika Duško Jovanović” (650 m).

Staza spada u srednje teške staze. Okvirno vreme pešačenja je 6 sati. Ukupan uspon je oko 500 m. Dužina staze je oko 13 km.

Staza do vodopada je laka. Od vodopada, preko pećine i Provalije, pa do vrha, staza spada u srednje teške. Iako je staza uređena i iskrčena, na potezu Purina crkva-Provalija potreban je oprez – ovo je jedina deonica na Rajcu na kojoj je prisutan sipar! Ukoliko je staza neprohodna, neće se ići na Provaliju.

18:00 – Polazak za Beograd.

20:30 – Dolazak u Beograd.

 


Vrsta akcije
  • Planinarska akcija
Oprema
  • Poneti odgovarajuću planinarsku obuću, odeću za ovo doba godine, kabanicu, vodu, hranu i planinarsku knjižicu overenu za tekuću godinu.

Kotizacija
  • 1700 din. (preko 40 uplata); 2000 din. (do 40 uplata); 2300 din. (do 20 uplata)

    Prijava se prihvata samo uz uplaćenu akontaciju. Po uplati akontacije, odustajanje je moguće samo uz zamenu. Akontacija se uplaćuje najkasnije 7 dana od dana prijave za akciju.

Važne napomene
  • Vodič zadržava pravo da, u skladu sa Pravilnikom o izvođenju planinarskih akcija PSS, izmeni plan radi bezbednosti učesnika.

Informacije i prijave
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Nenad Andrić
Nazad