ТУРА АВАНТУРА НА РАЈЦУ

Subota, 20. April 2024.

Vodič: Dragana Midić

Foto: Dragana Midić

Рајац је планинарски предео, део планине Сувобор у оквиру Ваљевског комплекса планина. Налази се на територији општине Љиг, око 100 км од Београда. На територији општине Љиг и планине Сувобор се током Првог светског рата одиграла славна Колубарска битка у којој је и учествовало чувених 1300 каплара. У славу њима је подигнут споменик на Рајцу.

Рајац

Program akcije

ПСК ''Победа'' организује одлазак на Рајац. Полазак је у суботу 20.04.2024. године у 6:00 часова. Поврaтак је истог дана увече око 21:00 час.

Полазак у суботу  20.05.2024.године у 06 часова из Скерлићеве поред Храма Св. Саве. Молим све учеснике да дођу 15 минута пре поласка.  У Планинарском дому ''Чика Душко Јовановић'' на Рајцу стижемо око 07:30 и одмах крећемо на стазу.

Стаза је кружна и кондиционо средње захтевна а у неким деловима биће прилагођена планинарима. Наиме планинари који су способнији и имају више искуства моћи ће да иду на делове који захтевају више техничке спремности, док планинари који су неискуснији по питању техничке спремности ићи ће стазом која је њима прилагођена. Попећемо Вијуљак, Данилов врх 842мнв, Сувобор 866мнв, Велики шиљак 848мнв и врх Рајац 847мнв.  Пешачићемо око 21км са успоном од око 931м и спустом око 928м.  По завршетку плаанинарења направићемо паузу за вечеру у Планинарском Дому ''Чика Душко Јовановић'' који има одличну храну а потом крећемо за Београд где стижемо око 21 час.


Vrsta akcije
 • Planinarska akcija
Oprema
 • Адекватна обућа и гардероба за планинарење (мајца, водонепропусна јакна, кабаница уколико буде требала, дубоке зимске планинарске ципеле, камашне, качкет или капа…). Обавезно понети чеону лапму, наочаре за сунце, штапове, крему за сунчање, резервну гардеробу и обућу. У Дому и у превоз не можете улазити са прљавим ципелама.

Ishrana
 • Храна на стази из ранца а кад завршино планинарење исхрана у Дому ко жели. Воде ће бити на стази али је препорука да се понесе око 2,5 литра.

Kotizacija
 • Цена 2000 динара. У цену су урачунати организациони трошкови и превоз са путарином. У цену није урачуната исхрана и други факултативни трошкови.

   

Važne napomene
 • Организатор задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности. Учесници иду на сопствену одговорност уз придржавање Правилника о безбедном извођењу планинарских активности

  ПСС: https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf

  На основу Закона о туризму и Службеног гласника РС бр.17/2019. путовање је само за планинаре који имају планинарску картицу Планинарског савеза Србије  са овереном маркицом  за текућу годину и да се планинарска акција  организује у складу са Статутом ПСК ''Победа''.

  Водич Планинарског Савеза Србије, ПСК ''Победа'':

  Драгана Мидић водичка лиценца UIAA MB 951  тел: 064/257-4092

  мејл: midicdragana@gmail.com

Informacije i prijave
 • Пријаве код водича Драгане Мидић на тел 064/257 - 4092.

  Своје место обезбеђујете искључиво након уплате. Пре него што уплатите, обавезно је да се јавите водичу акције Драгани Мидић на тел: о64/257-4092 да бисте проверили да ли још увек има места и да бисте добили инструкције за плаћање. У случају одустајања потребно је пронаћи одговарајућу особу као замену, јер се новац не враћа.

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Dragana Midić
Nazad