RTANJ - severnom stranom

Subota, 9. Mart 2024.

Vodič: Miodrag Medigović

Foto: Miodrag Medigović

Rtanj

Program akcije

Datum: 9. mart, 2024. god.
Planina: Rtanj

Najviši vrh: Šiljak (1565 m.)

Dužina staze: 15 km

Uspon/Spust: 1190m / 970m

Težina staze: 6/10

Vreme pešačenja sa pauzama: oko 6.30 h

Vrsta akcije: Planinarska akcija za registrovane članove planinarskih društava PSS.

Ograničen broj učesnika, 8 ili 12.

 

PLAN AKCIJE

Polazak je u 6 h, ugao Sarajevske i Drinske ulice (kod Mostarske petlje). Usputna pauza na nekoj od benzinskih pumpi.

Na početnu poziciju - parking fabrike Unimer Nemetali - Mirovo, podno planine Rtanj, stižemo u 9h. Nakon pripreme i dogovora oko kretanja, polazimo na stazu.

Staza se proteže severnom stranom planine i možda je najlepša planinarska staza za uspon na vrh Rtnja. Raznovrsna je u topografskom smislu što je čini vrlo zanimljivom za planinarenje. Nekoliko vidikovaca omogućava prelepe poglede prema Borskom Stolu, Velikom kršu, Lazarevom kanjonu, Kučajskim planinama, itd.

Ova strana Rtnja je zbog svoje topografije teža za uspon nego staza južnom stranom pa je samim tim, potrebna nešto bolja kondiciona spremnost planinara. Dominantno je orijentisana prema severu te je zasenčena, pa se može naći snega kada ga na južnom delu nema. Zaštićena je od udara jakih vetrova koji najčešće duvaju sa severo-zapadne strane.

 

Nakon 2.5 km kretanja kroz šumovit predeo stazom malog do umerenog nagiba, dolazimo do prvog odmorišta pred nešto strmiji uspon. Deo trase koji sledi će biti prvi test naše planinarske kondicije i dobro zagrejavanje za sledeću etapu.

Ubrzo izlazimo na prvi vidikovac gde počinje stenovit deo uspona. Tu pauziramo i uživamo u pogledu ka Kučajskim planinama, seluLukovo i Krivi Vir, divimo se stenovitim stranama Rtnja. Nastavljamo uspon stenovitim delom u dužini od oko 700 m, a zatim, napuštamo stenei ponovo ulazimo u šumovitiji deo. Uspon je konstantan sa promenjivim nagibom. Nakon 600 m. izlazimo na drugi vidikovac sa kog se pruža još lepši vidik. Tu ćemo odmoriti.

Sledi etapa u klasičnoj šumskoj atmosferi i laganiji uspon. Ako budemo imali sreće možda ćemo videti i nekog srndaća.

Posle nekih 6 km od polaska izlazimo na greben (sedlo) – raskrsnicu staza na Rtnju. Odatle se može u različitim pravcima – prema selu Rtanj, selu Vrmdži, vrhu Kusak i dalje prema Lukovu. Mi ćemo levo, ka vrhu. Idemo grebenom i nakon 40-ak min, izlazimo na vrh Šiljak.  Do vrha smo prešli 7,5 km i popeli uspon od oko 1200 m. Nakon duže pauze na vrhu, silazimo južnom stranom, u selo Rtanj. Staza je laganai lepa za šetnju. Nema preteranog napora u spustu.

Ukoliko nam prolazno vreme dozvoli, “okupaćemo” se u energetskom vrelu podno Rtnja i posetiti Rozarijum porodice Minh.

3D putanju kretanja možete videti na sledećem  linku:  https://www.youtube.com/watch?v=Z5jjpa6VgOQ 


Vrsta akcije
 • Planinarska akcija
Oprema
 • Obavezno je imati adekvatnu planinarsku obuću i odeću u zavisnosti od vremenskih uslova. Zaštitu od snega, vetra, kiše i sunca. Ranac sa planinarskom opremom za jednodnevnu akciju. Od dodatne opreme imati Prvu pomoć, čeonu lampu, planinarske štapove. U slučaju potrebe dodatno se konsultovati sa vodičem.

Ishrana
 • Uvek imati kod sebe u rancu, nešto hrane (sendviči, energetske pločice, čokoladice ...). Nakon akcije svratićemo u restoran.

  Poneti adekvatnu količinu vode prema sopstvenim potrebama (preporučeno je 2 litra). U slučaju hladnog vremena poneti termos sa toplim čajem. Na stazi nema izvora vode. Preporučeno je poneti neki sportski energetski napitak.

Kotizacija
 • KOTIZACIJA:

  Opcija 1: Na bazi 12 učesnika  Kotizacija: 3.200,00 din. Akontacija: 2.800,00 din.

  Opcija 2: Na bazi 8 učesnika  Kotizacija: 3.000,00 din. Akontacija:  2.600,00 din.

  U iznos kotizacije su uključeni svi troškovi oko organizacije akcije, prevoza, vozača, i vodičke usluge. Svi drugi troškovi nisu uključeni u iznos kotizacije.

Važne napomene
 • Akcija se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o izvođenju planinarskih akcija PSS. Vodič zadržava pravo da izmeni plan u slučaju nepredviđenih okolnosti. Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost.

   

  Lična dokumenta neophodna za akciju:

  -Članska kartica PSS sa markicom za tekuću godinu,

  -Lična karta,

  -Zdravstvena kartica,

   

Informacije i prijave
 • Prijava kod vodiča putem SMS ili Viber poruke, kao i e-mejlom. Prilikom prijave obavezna je uplata akontacije. Poslednji rok za prijavu je 6 mart. Dostaviti fotografiju obe strane PSS kartice i broj telefona. U slučaju odustajanja pronaći adekvatnu zamenu. Akontacija se zadržava zbog fiksnih troškova oko organizacije i sprovođenja akcije.

  Vodič:  Miodrag Medigović,              

  MB 954           

  Tel.: +381 63 80 111 03       

  E-mail:medigovic@hotmail.com

Plan akcije u PDF formatu možete pogledati ovde.
Za Pobedu:
najavu akcije postavio/la Miodrag Medigović
Nazad